Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi is az Airsoft?..... katt ide

2008.08.01

Az airsoft egy műanyaggolyót kilövő fegyverrel játszott hobby-sport gyűjtőneve.
Fő irányzata a harci szimulációs játék, melyben általában két csapat játszik egymás ellen egy terepakadályokkal szabdalt pályán. A játékok lehetnek úgynevezett végkiállósak, vagy visszaállósak, attól függően mekkora pályán játszanak, illetve, hány fő vesz benne részt. Cél egy adott feladat teljesítése, ami lehet pl. terület elfoglalása, valamilyen céltárgy megszerzése, fontos személy útvonalon való végigkísérése, túszmentés, stb.

A fegyverek az eredetiek hasonmásai, de mind anyagukban és működésükben, mind lövedékükben és torkolati energiájukban teljes mértékben eltérnek a lőfegyverektől.
Az airsoft fegyverek általában 6 mm-es kis műanyag golyót lőnek ki légsűrítéssel, KIS ENERGIÁVAL, ami átlagosan 0,5-1,5 Joule-t jelent. Összehasonlításként, a lég és flóbert fegyverek átlagosan és maximálisan 7,5 J torkolati energiával tüzelnek, míg az éles lőfegyverek, több nagyság-renddel nagyobbal.
Ezek tehát a legkisebb energiájú, hazánkban légfegyver kategóriába sorolt "hobby puskák". Emberi élet kioltására alkalmatlanok, de természetesen fegyverként kell velük bánni, illetve wargame esetén vannak kötelező és el nem hagyható rendszabályok a balesetmentes játék érdekében.

A nagyon kis tömegű műanyag golyó (ált. 0,2 - 0,38 g) nem hagy festék-nyomot, így az eltalált játékosnak kell a találatot jeleznie. Ezért a korrekt és élvezetes menetek a játékosok érettségén, korrektségén múlnak. Ennek köszönhetően az airsoft nem nagyon játszható komolyabb tétre, így wargame-ben a versenysport jelleg nem dominál. Ezért is van, hogy az arisoft művelői főleg (komoly) hobbynak tekintik az airsoft-ot.